TalajPlusz+ a szakmai magazin!

A tavalyi év azokat a termelőket is elgondolkodtatta, akik eddig megszokásból, mondhatni, rutinból gazdálkodtak. Nem is lenne feltétlenül probléma a szokásainkkal, de közben megváltoztak a gazdasági, éghajlati viszonyok.

A talajközpontú gazdálkodás szemléletének növelése, valamint a talaj termőképességének és vízháztartásának javítását és megőrzését támogató információk átadása, megismertetése egyre több termelőben keltette fel az igényt. Az, hogy az új támogatási rendszer is a talajra, a zöld megoldásokra fókuszál még inkább fokozta a téma iránti figyelmet.

A Phylazonit évek óta kiemelt figyelmet fordít a termelők képzésére, informálására. A talajközpontú szemlélet mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyeztünk az edukációra, arra, hogy tanítsuk a jövő nemzedékét, hogy a fenntartható gondolkodás és gyakorlat által megteremthessük egy eredményes gazdálkodás lehetőségét.

Ennek megerősítésére együttműködünk a MATE-val, a Szegedi Egyetem Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karával, a MATE Karcagi Kutatóintézetével, a Fleischmann Rudolf Kompolti Kutatóintézettel, a Debreceni Agrártudományi Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézetével. Emellett elindítottuk a Phylazonit Akadémiai és az Axiál Kft-vel közösen szervezett, Alap a talaj szántóföldi szakmai rendezvényeinket.

Az idei évtől pedig Magyarország legnagyobb talajlaborjával, a Mertcontrol HL-Lab Kft.-vel együttműködve megjelent a Talaj Plusz+ kiadványunk, hogy negyedévente górcső alá vegyük a talaj fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságait; megvizsgáljuk a jelenlegi talajállapotokat és ajánljuk olyan szemléletet, termelői jó gyakorlatot, amelyek segítenek a fejlődésben.

A Talaj Plusz+ magazin ünnepélyes keretek között az idei AGROmashEXPO kiállításon nagy sikerrel debütált, amelyet dedikálással is összekapcsoltunk.

Az első számban a hétköznapi gazdálkodásból a fenntartható gazdálkodás útjára lépő termelők (Gajda László, Rozgonyi Zoltán, Héjjas László) mesélnek a generációváltásról, a hétköznapi tapasztalataikról, azért, hogy példájukon keresztül segíthessenek más gazdálkodóknak.

Mellettük a szakmában komoly rálátással rendelkező szakemberek publikáció is megtalálhatók a magazinban.

Dr. Biró Borbála – MTT Talajbiológiai Szakosztály elnöke és az EU „Egészséges Talaj és Élelmiszer” misszió hazai szakértője -, a talajminőség és a mikrobiális élet közötti összefüggéseket taglalja és rávilágít arra, hogy milyen módszerek segítik megőrizni és növelni a talaj szerves anyag készletét és gazdálkodását.

Dr. Dobos EndreMiskolci Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Talajtani Társaság Elnöke kiemelte, hogy noha a gazdák tudják, hogy a földből élnek és szeretnék, ha gyermekeik és unokáik is abból élnének, de a jó akarat nem mindig párosult a jó gyakorlattal, ami sajnos az elmúlt évtizedek alatt nagy pusztítást végzett. Fel kell őket világosítani abban, hogy ha a szerves anyag csökken, akkor a humuszanyag is csökkeni fog, pedig ezek a legjobb szerkezetképzők, ők lennének felelősek az aggregátumok, a talajmorzsák kialakításáért és ezen keresztül a talaj tápanyag szolgáltató képességéért és vízgazdálkodásáért is.

Dr. Varga SándorBiológiai- Talajerőgazdálkodási Szakmérnök, szakmai vezető, Phylazonit Kft. – pedig kiemelte, hogy az elmúlt két év „abnormalitásai” (energia árak, műtrágya árak, terményár ingadozás, országos aszály) nagyon sok gazdálkodót rákényszerítettek a bevált gyakorlatok és technológiák átgondolására. Szerinte a mikroorganizmusokban rejlő lehetőségek végtelenek és azok technológiai alkalmazásától nem kell félni, sőt amennyiben odafigyelünk a talajéletre és hasznosítjuk a rendelkezésre álló szerves anyagokat is, a végén biztos sikerélménnyel zárjuk az évet.

Horváth Imre – Növényvédő szakmérnök, ügyvezető, Mertcontrol HL-LAB Kft – kiemelte, hogy korábban sok szakember próbálta hangsúlyozni a talajvizsgálatok szerepét, azonban ezek a negatív hatások kellettek ahhoz, hogy a gazdálkodók igazán rádöbbenjenek mezőgazdasági területeik megismerésének fontosságára.

A gazdálkodók a következő években is sok, eddig nem látott problémával fognak szembesülni munkájuk során, ami megköveteli a szemléletváltást. Alaposan fel kell tehát mérniük minden rendelkezésre álló erőforrást, és azokat a leghatékonyabban kell használniuk, ehhez szeretnénk a Talaj Plusz+ magazinnal is hozzájárulni.

A magazin negyedévente jelenik meg, nyomtatott, valamint lapozható, interaktív verzióban egyaránt elérhető.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozóink elsőként olvashatják a TalajPlusz+ Magazin negyed évente megjelenő lapszámait.
Ismerd meg azokat a természetes módszert, amivel a talaj termékenysége, a terméshozam és a profit egyaránt növelhető!